sobota, 28 lutego 2015

Lactobacillus salivarius

66
Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis o probiotycznej bakterii Lactobacillus rhamnosus. Dzisiaj napiszę o Lactobacillus salivarius, który choć nie jest przebadany tak szeroko i dokładnie, jak L. rhamnosus, to wykazano jego korzystne działanie na organizm człowieka.

Lactobacillus salivarius
Czytaj dalej »

niedziela, 22 lutego 2015

Sprzężony kwas linolowy (CLA) i wysiłek fizyczny

19
Sprzężony kwas linolowy, zwany skrótowo CLA (conjugated linoleic acid) wykazuje korzystny wpływ na organizm człowieka. Wykazano to w wielu badaniach. Niestety brak jest eksperymentów toksykologicznych, ale nie ma też wskazań, by związek ten uznać za niebezpieczny. Nazwa wynika z budowy chemicznej, ponieważ jest to kwas linolowy ze sprzężonym łańcuchem bocznym, co widać na obrazku, który ukazuje różne izoformy tego kwasu od czego zależy jego aktywność biologiczna. W wielu eksperymentach sprawdzano synergiczne działanie sprzężonego kwasu linolowego z aktywnością fizyczną.

sprzężony kwas linolowy
(źródło: http://www.jyi.org/issue/literature-reviewconjugated-linoleic-acid-prospects-and-problems-for-human-health-promotion/)
Czytaj dalej »

wtorek, 3 lutego 2015

Wspomaganie odchudzania

81
Rynek farmaceutyczny zalewa nas preparatami na wspomaganie odchudzania. Fakt, że niektóre z nich są skuteczne i mają dobre składy, ale często wystarczy sięgnąć po coś prostszego, często także tańszego, by naprawdę wspomóc odchudzanie. Poza tym suplementy na odchudzanie często mają tę wadę, że posiadają mieszany skład, a dawki różnych składników są dość niewielkie. Chyba nie będzie to dla nikogo nowa wiadomość, jeśli powiem, że spora część suplementów na odchudzanie to naciąganie i ładowanie w marketing, zamiast w skład produktu. Tutaj chcę skupić się na potwierdzonych sposobach wspomagania odchudzania, zaznaczając jednak, że podstawą tego procesu powinny być zmiany w odżywianiu i aktywność fizyczna.

wspomaganie odchudzania
(źródło: http://centennial.rucares.org/index.php?page=Obesity)
Czytaj dalej »