sobota, 28 marca 2015

Morwa biała

27
Liście morwy białej są w ostatnich latach regularnie badane, głównie pod kątem ich korzystnego działania przy cukrzycy i otyłości. Chociaż wspominałem już o nich w artykule o wspomaganiu odchudzaniato tutaj chciałbym bardziej szczegółowo skupić się na tym temacie.

morwa biała
Czytaj dalej »

piątek, 27 marca 2015

Psychologia tabletki

19
Tym razem artykuł o psychologii tabletki, napisany przez farmaceutkę z bloga Pogromcy Reklam Farmaceutycznych. Zapraszam.

Istnieje takie zjawisko jak psychologia tabletki. Kolor i kształt tabletki ma znaczenie. Na tyle duże, że może to wpłynąć na powodzenie terapii. Co więcej, już przed zażyciem leku jest pierwszy efekt – wizualny - i nie należy go ignorować.

psychologia tabletki
(źródło: http://flavorwire.com/504288/the-delicious-irony-of-mras-appropriation-of-the-matrixs-red-pill)
Czytaj dalej »

środa, 25 marca 2015

Spiskowcy i specjaliści samozwańcy cz. 2

17
Tym razem o spiskowcach i specjalistach samoznwańcach w formie obrazkowej :-). Zapraszam do obejrzenia.

Czytaj dalej »

wtorek, 24 marca 2015

Jeżówka purpurowa

26
Dziś będzie artykuł o jeżówce purpurowej (Echinacea purpurea). Głównymi jej składnikami, którym przypisuje się działanie lecznicze i prozdrowotne są alkamidy (alkiloamidy). Sprzedawana jest w postaci różnych preparatów aptecznych, w tym także w formie leków wydawanych bez recepty. A co mówią na temat jej działania na zdrowie publikacje naukowe?

jeżówka purpurowa
(autor: H. Zell, źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Echinacea_purpurea_001.JPG)
Czytaj dalej »

środa, 11 marca 2015

Współpraca

0
Blog To tylko teoria powstał w roku 2014. Łączę na nim wątki dotyczące zdrowia, medycyny i farmacji, żywienia, biologii, bioetyki, racjonalizmu, edukacji, a czasem podróży oraz tematów pokrewnych. Staram się, aby artykuły były ciekawe, merytoryczne, wartościowe i wiarygodne (nie stroniąc czasem od subiektywnej opinii). Reklama Twojej marki, produktu, czy usługi na moim blogu poza zwiększeniem zasięgu odbiorców zwiększy także zaufanie do niej. W sytuacji zainteresowania współpracą proszę o kontakt na adres: totylkoteoria@gmail.com

Jestem otwarty na nawiązanie współpracy reklamowej w różnych formach, takich jak: konkursy, kampanie, testy i recenzje, zdjęcia, filmy, banery, posty na fanpage, teksty lub wzmianki w tekście czy inne, ustalone indywidualnie. Biorę także pod uwagę możliwość podjęcia współpracy redakcyjnej. Mogę również wygłosić wykłady popularnonaukowe związane z genetyką, biologią ewolucyjną, embriologią, zoologią i niektórymi innymi dziedzinami biologii. Ponieważ chcę by blog był rzetelny, nie przystąpię do reklamowania produktu czy usługi niezgodnych z moją wiedzą i przekonaniami. Barterowo współpracuję tylko w wyjątkowych sytuacjach.

Statystyki


Bloga na Facebooku lubi ponad 30 tysiący osób, na Google + obserwuje go ponad 300 osób, na Bloggerze ponad 300 osób, na Twitterze ponad 300 i na Bloglovin' ponad 100 osób. Aktywność czytelników jest bardzo duża - większość moich postów na fanpage ma setki reakcji i dziesiątki komentarzy, często z angażującymi dyskusjami. Liczba wyświetleń poszczególnych tekstów na blogu zawsze przekracza 2 tysiące, a często jest to około 8-20 tysięcy wejść w jeden artykuł. Jestem autorem i organizatorem popularnego konkursu na Biologiczną Bzdurę Roku, który ukazuje się na blogu. Statystyki bloga (za ostatnie pół roku: od grudnia do maja, wg Google Analytics) oraz zasięgu na fanpage (ostatnie 28 dni, wg Facebooka) prezentują się następująco.

Statystyki odwiedzin bloga 

Statystyki fanpage bloga 

O mnie i o blogu w mediach



_________________________________________________________

Zainteresowanych współpracą zapraszam do kontaktu: 
totylkoteoria@gmail.com
Czytaj dalej »

sobota, 7 marca 2015

Witaminy i ich biodostępność oraz zmiany przy przechowywaniu, pieczeniu, gotowaniu

43
W związku z przechowywaniem różnych produktów (temperatura, pH, dostęp do światła itd.) oraz ich obróbką technologiczną (pieczenie, gotowanie itd.) zawartość witamin w nich zmienia się, zmienia się także ich biodostępność ze względu na zmiany chemiczne związków towarzyszących w produkcie. W tym wpisie przedstawię Wam różne sposoby na zmniejszenie strat lub zwiększenie biodostępności różnych witamin w związku z gotowaniem, pieczeniem czy przechowywaniem, które mogą przydać się w życiu codziennym w celu zwiększenia spożycia naturalnie występujących w ów produktach witamin. 

biodostępność witamin
Czytaj dalej »