środa, 29 kwietnia 2015

Nadinterpretacja wyników

15
W różnych wpisach, zwłaszcza z dziedziny dietetyki podaję, że jakiś związek czy grupa związków zawartych w ekstrakcie np. roślinnym wykazała w badaniu na zwierzętach czy liniach komórkowych takie czy inne działanie. Przykładem może być artykuł o stewii, gdzie podałem, że w pojedynczych badaniach stewia zaburzała płodność u zwierząt. W odzewie, w komentarzach, dało się zauważyć wnioski, stwierdzające, że spożywanie stewii prowadzi do niepłodności. Czy w przypadku aspartamu, że jest silnie trujący, choć to nieprawda. To tylko dwa przykłady.

(źródło: http://www.iwpr.org/)
Czytaj dalej »

wtorek, 28 kwietnia 2015

Astaksantyna

3
Astaksantyna to obok luteiny i zeaksantyny, kolejny karotenoid, którego działanie prozdrowotne od lat jest regularnie badane. Występuje w glonach, drożdżach, stawonogach, szkarłupniach, kwiatach, rybach, parzydełkowcach, a nawet ptasich piórach. Pierwotnie jednak pochodzi z glonów i roślin, którymi odżywiają się poszczególne organizmy. W przemyśle astaksantyna ze źródeł naturalnych pozyskiwana jest głównie z glonów, roślin, drożdży, skorupiaków i organizmów modyfikowanych genetycznie, u których wprowadzono zdolność syntezy astaksantyny. Opisywany związek ma charakter lipofilny, podobnie jak inne karotenoidy.

(Haematococcus pluvialis, autor: Frank Fox, źródło: http://www.mikro-foto.de)
Czytaj dalej »

piątek, 24 kwietnia 2015

Odziedziczyć gusty i lęki po rodzicach?

18
Do niedawna sądzono, że różnego rodzaju cechy mogą być dziedziczone sekwencyjnie, na podstawie DNA bądź też społecznie, poprzez naukę zachowań od innych osobników. Badania i obserwacje z ostatnich lat, nie tylko na zwierzętach, ale także na ludziach, dowodzą, że obok dziedziczenia sekwencyjnego, istnieje drugie dziedziczenie biologiczne – pozasekwencyjne, czyli epigenetyczne. Jest to dziedziczenie wzoru ekspresji danego genu bądź genów, nie wynikające z ciągu par zasad, czyli sekwencji.

Do najlepiej poznanych mechanizmów epigenetycznych należą metylacja wysp CpG (czyli sekwencji DNA bogatych w pary cytozynowo-guaninowe, będące promotorami transkrypcji, a których hipermetylacja inaktywuje gen, natomiast hipometylacja wzmaga ekspresję danego genu) oraz modyfikacje histonów (białek, na które nawinięte jest DNA), zmieniające dostęp czynnikom transkrypcyjnym do DNA, w efekcie regulujące jego ekspresję.

Jednym z ciekawszych przykładów w tej dziedzinie genetyki (behawioralnej, chciałoby się dodać) jest eksperyment Briana Dias’a i Kerry’ego Resslera z 2013 roku, dotyczący  dziedziczenia reakcji na bodziec zapachowy. Jest to badanie tym ciekawsze, że biochemiczno-behawioralne uczulanie zwierząt na bodziec następowało przed poczęciem potomstwa, które owe uczulenie dziedziczyło. Co zatem sprawia i w jaki sposób, że możemy odziedziczyć ,,gust’’ bądź też lęk po rodzicach i jaki jest mechanizm takiego zjawiska? Jakie są konsekwencje ważne dla nas, które wynikają z takich odkryć?  

(źródło: http://www.e-biotechnologia.pl)
Czytaj dalej »

czwartek, 16 kwietnia 2015

Stewia, stewiozydy

32
Niedawno pisałem o sztucznym słodziku, aspartamie. Prosiliście w komentarzach o wpis na temat coraz popularniejszego w Europie, naturalnego słodzika, jakim jest stewia (Stevia rebaudiana). Właściwości słodzące zawarte w roślinie posiadają stewiozydy. Są odporne na wysokie temperatury (do 180 stopni Celsjusza) i skrajne pH. Ich słodycz jest około 100 razy wyższa od sacharozy, czyli cukru kuchennego.

(autor: Romainbehar, źródło: http://commons.wikimedia.org/)
Czytaj dalej »

piątek, 10 kwietnia 2015

niedziela, 5 kwietnia 2015

Aspartam

41
Wokół aspartamu od lat pojawiało się wiele kontrowersji. Jest to słodzik około 200 razy słodszy od sacharozy (czyli cukru kuchennego). Dzięki temu dużo mniejsza dawka wystarczy do właściwego osłodzenia produktu, co tym samym w znacznym stopniu zmniejsza jego kaloryczność. Aspartam składa się z dwóch aminokwasów – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego oraz z metanolu. Aminokwasy stanowią 90% aspartamu, metanol 10%. Pod wpływem enzymów i pH w przewodzie pokarmowym aspartam rozkładany jest do wolnych aminokwasów i metanolu, który organizm metabolizuje do silnie toksycznego kwasu mrówkowego. Poniżej pH 3 i powyżej pH 6 aspartam może być metabolizowany do diketopiperazyny.

aspartam
(źródło: http://aviewfromtheright.com/)
Czytaj dalej »